2012. február 4., szombat

Cékla nyersen - levesnek


A céklát sokan szeretik és éppoly sokan nem. Pedig kiváló vértisztító, és tápanyagban igen dús. Hűsítő zöldség, levét régen lázcsillapításra is használták. Hatása a szervezetben igen gyorsan megmutatkozik. Méregtelenít, biztonságot ad.

Csakrája: elsődlegesen a gyökér és szívcsakra.
Támogatja az immunrendszert, földel, vérképző. Ásványi anyagai és vitaminjai testünk építőkövei is - mint mindegyik :).





A recept:
  • 2 közepes céklát meg kell hámozni, majd felaprítani (egy részét reszelhetjük is, ez majd a végén kell bele.)
  • 3/4 részét tegyük kevés vízzel a turmixgépbe (Ha valaki szeretne meleg-langyos levest enni, akkor tehet bele kéz-melegnél kissé melegebb vizet is a turmixgépbe, vagy pedig üveg vagy porcelántálba helyezve tegye a jó meleg radiátorra a kész levest :))
  • Adjunk hozzá fél-1 közepes fej hagymát - ízlés szerint
  • Ízlés szerint só, és citromlé kell még hozzá
Mindezt turmixoljuk jól össze, öntsük fel annyi vízzel, amilyen állagúra szeretnénk, majd tegyük bele a felaprított, vagy lereszelt céklát is.

Változatok:
  • Ki lehet próbálni erősebb fűszerezéssel is: fokhagyma, csípős paprika. A citromlé hozta ki számomra  a leginkább a cékla ízét, melyet imádok.
  • Lehet gazdagítani zellerrel, zellerlevéllel, petrezselyemmel is.
  • Aki pedig csak ismerkedik az ízével, az tegyen bele sárgarépát kb 70-30%-ban a répa javára. Ettől édes lesz.

Krémesítéshez:
  • kesudió vagy mandula is használható, de igazából el is hagyható, mivel a kesudió enyhén édes ízt ad neki, 
  • hajdinából készíthető krémtejföl, ami szerintem nagggyon finom :) Én imádom alapból a hajdinát és beáztatás után enyhén fűszerezve citromlével, sóval isteni lett. A hajdinát be kell előtte áztatni, vízzel krémes sűrűségűre turmixolni, majd ízesíteni.
  • illetve ha a levest elég sűrűre készítjük, akkor jó lesz az állaga.
Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá!

ui.: A fotó nem nyers céklalevest ábrázol. De a nyers levesnek is ilyen az állaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése