A céklát sokan szeretik és éppoly sokan nem. Pedig kiváló vértisztító, és tápanyagban igen dús. Hűsítő zöldség, levét régen lázcsillapításra is használták. Hatása a szervezetben igen gyorsan megmutatkozik. Méregtelenít, biztonságot ad.
Csakrája: elsődlegesen a gyökér és szívcsakra.
Támogatja az immunrendszert, földel, vérképző. Ásványi anyagai és vitaminjai testünk építőkövei is - mint mindegyik :).
- 2 közepes céklát meg kell hámozni, majd felaprítani (egy részét reszelhetjük is, ez majd a végén kell bele.)
- 3/4 részét tegyük kevés vízzel a turmixgépbe (Ha valaki szeretne meleg-langyos levest enni, akkor tehet bele kéz-melegnél kissé melegebb vizet is a turmixgépbe, vagy pedig üveg vagy porcelántálba helyezve tegye a jó meleg radiátorra a kész levest :))
- Adjunk hozzá fél-1 közepes fej hagymát - ízlés szerint
- Ízlés szerint só, és citromlé kell még hozzá
Változatok:
- Ki lehet próbálni erősebb fűszerezéssel is: fokhagyma, csípős paprika. A citromlé hozta ki számomra a leginkább a cékla ízét, melyet imádok.
- Lehet gazdagítani zellerrel, zellerlevéllel, petrezselyemmel is.
- Aki pedig csak ismerkedik az ízével, az tegyen bele sárgarépát kb 70-30%-ban a répa javára. Ettől édes lesz.
Krémesítéshez:
- kesudió vagy mandula is használható, de igazából el is hagyható, mivel a kesudió enyhén édes ízt ad neki,
- hajdinából készíthető krémtejföl, ami szerintem nagggyon finom :) Én imádom alapból a hajdinát és beáztatás után enyhén fűszerezve citromlével, sóval isteni lett. A hajdinát be kell előtte áztatni, vízzel krémes sűrűségűre turmixolni, majd ízesíteni.
- illetve ha a levest elég sűrűre készítjük, akkor jó lesz az állaga.
ui.: A fotó nem nyers céklalevest ábrázol. De a nyers levesnek is ilyen az állaga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése